Tuesday, May 8, 2012

ЗА ДИЕТИТЕ, АТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ЕВТАНАЗИЯТА ПО ЕПИКУРЕЙСКИ

 

От личен опит мога да кажа - най-трудното на диетата и спортния режим е... диетата и спортният режим. За това се оглеждам понякога за програми, като Weight Watchers или разни магически хапчета, които обещават фантастично бързо и ефективно отслабване, без лишенията на строгата диета и потенето на редовните физически упражнения. И така от има-няма 15 години. Резултатът е - продължавам да съм с наднормено тегло, остарял съм и съм все по-обезкуражен от липсата на прогрес. Всъщност, може да се каже, че почти съм посвикнал с мизерията си...


През изминалата неделя гръците доказаха, че имат същия проблем: иска им се хем да отслабнат от свръх-наднорменото си тегло, което повече от 15 години трупат, хем да не се потят във физкултурния салон, хем пък да не се откажат от гастрономическите си пристрастия към обилна шветска маса за закуска, отрупан римски обяд и епикурейска вечеря, която повече напомня на цяла нощ пируване под
ритмите на сиртаки. Няма да е пресилено да се каже, че строгата германска диета на д-р Ханс, която залага на задушени на пара коренни зеленчуци - предимно моркови и ряпа - не сляга добре в разширените стомаси на любителите на сувлаки и мусака.




Местните псевдодиетолози-самозванци също не може да се каже, че помагат. Вместо да отчетат, че лакомията и любовта към преяждането е зависимост, от която обикновено хората нямат достатъчно силна воля да се измъкнат сами, те бързат да обвиняват производителите на въпросните корени и западните диетолози, докато предлагат на все по-трудно движещете се под собств


еното си тегло пациенти фалшиви програми за бързо и безболезнено отслабване. Тези програми, подобно на моите преживелици с Weight Watchers и хапчета за магическо отслабване, са фалшиви и доказано не работят. Но човек чува това, което му се иска да чуе, не това, което трябва да чуе. За това и гърците, подобно на всеки любител на епикурейските удоволствия, правят важните избори със стомаха си, а не с главата си.


Въпросът е, дали ние - хората с наднормено тегло - сме виновни за това незавидно положение, в което се намираме, или е виновна системата, която раздава лицензи на псевдо-диетолози да ни лъжат. Съществува една сляпа вяра, още от времето преди Епикур - от времето на Платон, Аристотел и Перикъл, - че хората могат сами да контролират чувството си за глад и склонността си към преяждане; че могат да създадат безотказен режим на самодисциплина и самоконтрол; че могат да избират диетолозите си и да им се доверяват безпрекословно, защото режимът е такъв, че не позволява злоупотреба, защото хората имат вродено чувство и интуиция за най-правилното за тях решение. Базирана на тази вяра, много специалисти и днес продължават да се доверяват, че изтормозените и изгладнели дебеланковци, несъмнено имат достатъчно сила, воля и вяра да направят тежкия избор и да се преборят сами с лакомията си и да се доверят на правилните диетолози. За целта се очаква пациентите да проявят достатъчно лична воля и самодисциплина да разпознаят оздравителния ефект на оскъдната диета на строгия диетолог, д-р Ханс. Както, впрочем и да прилагат и спазват редовно строгия режим за отслабване и оздравяване, предписван от водещи френски инструкторки по аеробика, известен като "Много Въздържание и Физкултура" или на кратко - МВФ.


Уви, аз съм скептичен. Трудно ми е да вярвам както на диетолозите, така и на строгите физкултурни инструкторки. Първо, защото докато псевдо-диетолозите са ясни от далеч поне на някои, то тези, които би трябвало да са по-акредитирани - като д-р Ханс, например - предписват не просто зеленчуци на каква да е пара, но на пара от цвърчащи отдолу баварски вурсчета и наденички. Що за диета е тази, която не просто кара дебеланковците да отслабват с оскъдна доза зеленчуци на пара, но с такива, които са напоени с миризмата на вкусни наденички, сякаш да се гаврят с пациентите си? И като за капак, да прожектират на изтормозените гладници видео клипове как д-р Ханс и колеги празнуват на бирен фестивал... Верно е, а и на всички е ясно, че колегите на д-р Ханс са трудолюбиви и дисциплинирани и са заслужили да се отдадат на малко удоволствие през почивните си часове. Но трябва ли това да се използва като превъзпитателна мярка? В крайна сметка дебеланковците сме такива, каквито сме, защото нямаме железна тевтонска воля и самодисциплина... На всичкото отгоре, д-р Ханс предписва и пристягане на стомаха с пръстен. Бил изпитан метод за бързо отслабване. Но не споменава, че този метод има и странични ефекти и крие опасности: по-възрастните и безпомощни дебеланковци може да не издържат на глада и да премалеят до смърт.


Второ, защото за френските физкултурнички и тяхната МВФ програма е достатъчно да се спомене, че нямат мярка в разтягането. Да погледнем само как преди години разтегнаха сухожилията на разни други дебеланковци-пациенти от Азия и Латинска Америка. За малко аржентинските им пациенти да скъсат мускул и да не могат повече да танцуват танго преди да се откажат драстично от режима с упражнения, а азиатските им пациенти още ползват патерици като ходят.



Да си призная чесно, малко ми е тъжно и съчувствам на моите възпълнички събратя-гърци. Защото и диетолозите, и физкултурните инструктори са единодушни - при най-строга диета за следващите 10 години няма да отслабнат драстично и да станат атлетични. Очаква се средно от 165-6 кг. да успеят да свалят теглото си на най-много 120-5 кг., което в техния случай продължава да е свръхвисоко наднормено тегло. За това и не е чудно, че много от моите гръцки дебеланковци решиха миналия уикенд, че ако ще мизерстват за нищо, по-добре да се мре от преяждане докато с какво – със сувлаки и ципро в уста, от заран до късно вечер. И героично решават това съвсем реално, а не просто символично самоубиство в купом - по всички правила на древно-атинската демокрация и следвайки светлия пример на Перикъл. Липсва само Тукидит да опише поредния крах на атинската демокрация. Но пък удоволствията на Епикур са незаменими като самоевтаназия.



No comments:

Post a Comment